Kommunikation, IR, PR & copywriting

Douglas Norström har hjälpt små och stora bolag att kommunicera klokare med såväl sin omvärld som sina anställda i över 20 år.

Idag

Med en lång bakgrund inom kommunikation, investerarrelationer, PR, digital marknadsföring, textproduktion, journalistik och krishantering, fungerar jag sedan 2014 som kommunikationsrådgivare och extern resurs åt chefer, ledningsgrupper och styrelser i en rad branscher. Rent praktiskt kan det innebära allt från att skriva copy, årsredovisningar, prospekt, kvartalsrapporter, memorandum och content, till att helt ta över ansvaret för kommunikation, IR, presskontakter och marknadsföring.

Idag jobbar jag med medierelationer, extern kommunikation, samhällskontakter och PR hos SOS Alarm. På uppdrag av den svenska staten ansvarar SOS Alarm för nödnumret 112 och har en central roll i samhällets krisberedskap.

Igår

Under 2022-2023 var jag PR- och presschef på den statligt ägda banken SBAB Bank AB (publ) med ansvar för medierelationer, krishantering, PR och investerarrelationer. Här pratar jag bolån och bostadspriser och här om kalkylräntor, KALP och annat som styr bankernas räntesättning. Under våren 2023 pratar jag bland annat om amorteringslättnader i snudd på all svensk fack-, dags- och kvällspress. Banken slog under den här perioden flera rekord vad gäller positiv mediebild, PR-värde och uppgång i mediesynlighet. Dessförinnan gjorde jag ungefär samma saker på Landshypotek Bank.

Innan jag blev konsult och sporadiskt inhoppande press- och PR-chef, var jag i fyra år global marknadschef och kommunikationschef hos kapitalförvaltaren IPM Informed Portfolio Management. Där ansvarade jag för marknadsföring, corporate communications, PR, event, webb, press, krishantering, varumärkesfrågor och säljmaterial. En längre intervju med företagets grundare, VD och mig går att finna i den brittiska tidskriften The Hedgefund Journal.

Övrigt

Fem år på börsnoterade Avanza Bank i olika kommunikations- och marknadsroller. Ett år som kommunikations- och marknadschef på Nasdaq-listade spelföretaget Gaming Corps som då utvecklade datorspel i samarbete med Sony Pictures, Betsoft, Tigon Studios (Vin Diesels spelbolag) och Skybound Entertainment (skaparna av The Walking Dead). Dessförinnan anställningar hos Know IT, Reader's Digest och TV4.

Via byråer har jag jobbat som copywriter, fotograf, PR- och kommunikationsrådgivare åt kunder som Apple, Posten/PostNord Sverige, Arla, Adidas, Tävlingen Årets Kock, Proffice (numera Randstad), Tieto, Stockholm Vatten, Elekta, O3 Games/Starbreeze, Svensk Mjölk, Telia, Z-PRoduction, Fläkt Woods och Amersham Pharmacia Biotech/GE Healthcare.

I stora drag

Företag som vill växa eller bibehålla sin position måste ha ett tydligt erbjudande och en hållbar strategi för marknadsföring och kommunikation. Jag hjälper dem att renodla budskap, välja strategi och säkerställer sedan att allting hänger samman både internt och externt. Rent praktiskt finns jag med hela vägen från idé till genomförande och uppföljning.

I detalj

Varumärkespositionering, investor relations (IR), kriskommunikation, rådgivning, content marketing, sökmotoroptimering (SEO), print- och webbaserad direktmarknadsföring (DM), smartphone-appar, kundtidningar, trycksaker, pressreleaser, printannonser, presskontakter, affärsutveckling, banners, sociala medier, intranät, böcker, nyhetsbrev, webbspel, PR-material, börsintroduktioner, IPO's, fondkampanjer, projektledning, research, tal- och spökskrivare.

Arbetsspråk

Svenska och engelska.